Klä upp barnen för högtider

Att barn gillar att klä ut sig är ingen nyhet och som tur är finns gott om tillfällen för dem att göra det under flera svenska högtider. Här tipsar vi om vad barnen kan ha på sig

barnkläder_126665819

Påsk

Här är upplägget ganska självklart – påskkärringen. Traditionen med att klä ut barn till påskkärringar härstammar sedan 1800-talet. Påskkärring kan både flickor och pojkar vara men det funkar också att klä ut sig till påskhare. Traditionellt har man också med sig en kvast och en kaffepanna.

Halloween

En högtid med långa anor är Halloween men traditionen med ”trick or treat”, bus eller godis, är relativt ny i Sverige och har bara några årtionden på nacken. Traditionen innebär att barnen klär ut sig i skrämmande kostymer och knackar dörr. Den som öppnar har, precis som i USA, valet att ge bort godis eller att bli skrämd så det gäller att tänka till vilken kostym som barnen ska bära så det går att skrämmas. Numera finns en uppsjö med idéer från olika företag på internet kring hur barnen kan nå sina mål på Halloween och samla in så mycket godis som möjligt, för det är ju ändå det som är målet när de ger sig ut för att knacka dörr i grannskapet. Zombies, vampyrer och spöken är klassiska Halloweenkostymer och dessutom teman som går att variera i oändlighet för det barn som vill skilja sig från mängden.

Lucia

På lucia klär barnen ut sig till lucior, tärnor, stjärngossar och pepparkaksgubbar. Vem som får klä ut sig till vad har det debatterats flitigt om på senare år. Vad än traditionalisterna säger så är det helt okej om din son vill vara lucia och din dotter stjärngosse. Huvudsaken är att luciafirandet blir roligt för barnen.