Starkt och självsäkert barn

Alla vill ha orädda barn som är självsäkra och trivs i skolan och i hemmet. Men ibland händer det att ens barn inte är blyg, ängslig och har svårt att hitta sin självkänsla. Då ska man som förälder kliva in och räcka ut en hjälpande hand.

självsäkert barn

Läsa gärna vad som sägs på BarnTotal: en sajt som pratar mycket om hur man stärker sitt barns självkänsla. Exempelvis är det otroligt viktigt för barn att bli uppmuntrade av sina förälder. När mamma och pappa berömmer mycket växer barnets självförtroende. Om barnet slipper bannor när hen misslyckas är det plötsligt lättare att prova nya saker fastän man kanske inte klarar det på en gång.

Fantasin

Barn från 3 år och upp mot 10 utvecklar sin fantasi och kan försvinna bort i sin egen värld i flera timmar. Så länge detta inte påverkar skola, kompisar eller humöret ska man inte försöka ändra på beteendet. Under fantasilekar utvecklas barnet, tränar sina sociala förmågor och som en annan person kanske hen vågar lite mer. Ett barn som är väldigt utåtriktad kanske vill hålla på med teater och klä upp sig medan blygare barn gillar att försvinna in i en bok eller ritar upp sina fantasivärldar på papper.

Respekt

Ett barn ska kännas sig respekterad i sitt hem. De kan inte alltid få som de vill, men barnet ska få göra sina önskemål och sin röst hörd. Om de känner att det de säger och tycker tas på allvar, kommer de att ta sig själva på allvar och få mer självförtroende. Det är också en väg för barnet att respektera andras känslor och åsikter. Hens känslor kanske är tvärtemot vad du tycker, men ta inte bort hens rätt att känna dessa saker.

bakning_med_barn_

Lägg ner tid på ditt barn

Viktigast av allt och något som är lätt att tappa bort mellan matlagning, aktiviteter, arbete och stress är att sätta sig ner med sitt barn och verkligen ge barnet den kvalitetstid det så väl behöver. Prata och ge dig tid att verkligen lyssna på barnet. Laga mat eller baka tillsammans. Följ med på träningar och matcher, heja och titta på, var delaktig i barnets aktiviteter och skapa livslånga minnen med ditt barn. Det behöver inte vara dyra resor utan det kan räcka att ta med barnet ut och campa i naturen eller varför inte på baksidan av tomten. Bara fantasin sätter gränser och använd barnets egen kreativitet vad gäller aktiviteter så utvecklas även den.